”Jag är en grafisk formgivare och illustratör som har börjat designa mina egna mönster. Har man skallen fylld av idéer så behöver man tanka ur den ibland för att göra mer plats för nya skapelser. Mina växter och blommor hämtar jag ur min minnesbank från barndomens somrar… och lyfter man på en sten så finns där även en liten filur som vill vara med. Jag vill göra mönster som gör folk glada!”

Hur länge har du varit en formgivare och illustratör?
Jag har jobbat inom reklambranschen som formgivare/art director i över 30 år, fast då främst med grafisk produktion. Har jobbat mig upp på ett traditionellt vis, började som elev åt en art director och tagit steg för steg och skarvat på med kurser och utbildning på vägen. Rita och måla har jag gjort så länge jag kan minnas.Så fick jag äntligen en chans att få jobba med det jag drömt om. Att ha mitt eget företag och kunna utveckla mig som mönsterskapare och illustratör.

Hur var känslan när du upptäckte Elobina?
Jag hade en stark känsla för vad jag ville göra och surfade runt för att hitta ett företag som motsvarade mina önskningar, där det var lätt att beställa och att man direkt kunde se resultatet.

 Vad är de som gör att du fastna för Elobina?
Elobina passade mig perfekt. Hade vissa kriterier, att det skulle vara ett svenskt företag, att det skulle vara lätt att beställa, att man kunde testa sig fram. Så ett första intrycket är väldigt viktigt och för mig klickade det på en gång med Elobina

Mia Fransson elobinas designer

Berätta om processen, från fantasi till mönster på tyg?
Jag går alltid runt med block och penna i väskan. Ritar och kluddar ner idéer vid alla tillfällen som ges. Det kan vara en form eller färg som triggar igång min hjärna och då måste den bara testas direkt, gillar inte att gå omkring och fundera, vill prova direkt! Dessutom fyller jag mobilen med bilder, om jag ser något spännande, kan vara en frukt, blomma eller vad som helst så fotar jag och spar i min bildbank.

Nästa steg blir att göra en blyertskiss som jag filar på. När den är klar så för jag över illustrationen till ett nytt papper genom att kalkera av den på ljusbordet med en svart penna, gör en outline. Sen är det bara att färglägga, använder tuschpennor, akvarell- eller gouachfärg. När jag är nöjd skannar jag in och frilägger. Så börjar jag bygga mönster och rapporterar.

Sen kommer det roliga att “skapa” mönster på Elobinas sida, att se hur mönstret tar sig ut.

Vad gör du med tyget när du har fått hem de? Är mycket till eget bruk? syr du? säljer du vidare?
Det är alltid lika spännande att få hem tyget. Packar upp direkt, blir alltid förundrad hur fint det blir, perfekt återgivna färger. Jag trycker oftast upp en meter av mina nya mönster och provsyr upp några produkter. Jag syr för det mesta själv men vid större produktioner tar jag hjälp.

Mina produkter säljer jag via Sociala medier, ingen hemsida ännu. Har en del event också där jag visar upp mina produkter och har popup-store. De företag som tagit kontakt med mig har sett vad jag gjort via Sociala medier och tyckt att mitt maner passat deras verksamhet.

Vad gör du med tyget när du har fått hem de? Är mycket till eget bruk? syr du? säljer du vidare?
Det är alltid lika spännande att få hem tyget. Packar upp direkt, blir alltid förundrad hur fint det blir, perfekt återgivna färger. Jag trycker oftast upp en meter av mina nya mönster och provsyr upp några produkter. Jag syr för det mesta själv men vid större produktioner tar jag hjälp.

Mina produkter säljer jag via Sociala medier, ingen hemsida ännu. Har en del event också där jag visar upp mina produkter och har popup-store. De företag som tagit kontakt med mig har sett vad jag gjort via Sociala medier och tyckt att mitt maner passat deras verksamhet.

Kan Elobina möta dina visioner?
Elobina är en perfekt samarbetspartner, de har kunskapen och finns alltid till hands när man behöver råd eller har frågor.

Jag har jobbat fram en affärsmodell tillsammans med en affärscoach och en grupp som bestod av vänner som känner till min affärsidé. Så efter ett gediget och grundligt arbete så har jag och gruppen kommit fram till en modell som passar mitt företag.

Elobina motsvarar mina krav och mitt tänkande. Min vision är ta fram unika och personliga produkter på ett så bra och miljövänligt sätt, att inte ge avkall på kvalitet och hållbarhet, att inte heller ta fram skräpprodukter till en billig penning. Slår ett slag för svenskt, unikt och kvalitet.

Vill erbjuda mina kunder det jag själv vill ha!

FramiaDesign på elobina.se

Vad har du på gång just nu?
Just nu försöker jag fånga in alla bollar jag har i luften. Älskar att kasta ut en boll och se om den kommer tillbaka och nu börjar de studsa tillbaka.

En del i min jobbprocess är att hitta nya spännande kundsegment, detta är lika kul som att skapa nya mönster. Jag ser något som lockar mig, t ex en restaurang, denna behöver inte vara dyr eller tråkig men det finns något där som får min hjärna att snurra till, sakta börjar jag “bygga”. Vad skulle man kunna hitta på för kul till detta ställe, vilka besöker stället, kan man skapa något extra som kunden vill ha, kanske ett användbart minne. Tänk att kunna köpa med sig några egna vackra linneservetter hem, likadana som de dukat bordet med under den underbara middagen. Eller kunna skicka, eller packa med sig på en resa och ge bort som present, unikt och svenskt. Något som är användbart.

Tänker hela tiden i kvartal, betar av årets olika årstider och anpassar mina mönster därefter men givetvis smiter det in annat också, filurer finns det gått om.Sen har jag en större konstutställning i juni nästa år som kräver mycket planering men en sak är helt säker det kommer bli mönster, form, färg och tyger.