Med hjälp av digitaltryck kan du använda hur många färger som helst i din design och skapa miljontals unika färger.
Men eftersom varje dataskärm är olika kommer det tryckta tyget inte att se exakt ut som det du ser på din skärm. Om du trycker ut din design på din hemmaskrivare så kommer även det att se olika ut, eftersom bläcket, materialet och tekniken är en annan än den vi använder i digital textiltryck.
Ljussättning är också väldigt viktigt i återgivning av färger.
I denna text har vi samlat lite info om färger och tips hur du kan göra för att få dina färger så rätt som möjligt.
Dessutom är det bra att veta att färger även blir olika i de olika tryckmetoderna. Om man tänker på hela färgspektret med alla världens färger så kan man med pigment och dispersion återge så gott som alla färger medan vi i det reaktiva trycksättet har en snävare färgrymd. Detta gör att de reaktiva färgerna kan bli lite dovare än de i pigment eller dispersion. Sedan är både reaktivt och dispersion bättre i att återskapa ytterligheter som riktigt svartaste svart och intensivt rött.
Pigment
Tryck till vänster bild till höger
Mamma-mönstret är producerat med pigment-metoden på organisk poplin
Dispersion
Tryck till vänster bild till höger
Reaktivt
Tryck till vänster bild till höger
Det blåvita mönstret är tryckt med den reaktiva metoden på bomullsiden.
Färger och ljus
Grunden till att uppleva alla färger ligger i det vita ljuset som innehåller ett spektrum av alla synliga färger. Vi kan se dessa färger i regnbågen eller när ljuset bryts i en glasbit. ”I mörkret är alla katter grå” säger ett gammalt ordspråk, men om vi tänder ljuset så ser vi katternas riktiga färger förutsatt att det är vitt ljus. Om vi istället tänder ett rött ljus blir alla katter röda.
Färger i olika belysning. Wikipedia.
RGB
Om vi skall återskapa dessa färger behöver vi en färglåda som innehåller spektrumets alla färger och det kan vi åstadkomma med hjälp av tre färger, röd, grön och blå i lämpliga blandningar. Om du tittar med ett förstoringsglas på din dataskärm eller på din TV vilken fungerar på samma sätt, ser du små lysande punkter i olika styrka beroende på vilken nyans av färgerna som visas.
I vår produktion på elobina använder vi RGB-färger.
Digitala fotografier är automatiskt i RGB. Om du däremot arbetar tex. i Photoshop är det bra att direkt från början ändra färgprofilen till Adobe RGB. Du byter färgprofiler under redigera och färgprofil. Vi rekommenderar också att du använder en dpi på 200 för det bästa resultatet.
Bra att komma ihåg är att de flesta hemmaskrivarna skriver ut i CMYK-färger. Vilket betyder att skrivaren automatiskt konverterar RGB bildens färger till CMYK (som består av cyan, magenta gult och svart).
Testa dig fram
Ifall du vill vara 100% säker på dina färger, lönar det sig att först göra ett testtryck med många olika färgvarianter. Testa gärna med olika färgmättnad och ljusstyrka. I synnerhet om du använt ett annat tryckeri förut är det viktigt att testa dig fram för att nå det bästa resultatet.Vi kan också efteråt öka på färgmättnad och ljusstyrka eller alternativt dra ned på det.
Vi har skapat färgkartor som ger dig en indikation om hur färgerna kommer att se ut. Men det är bästa är alltid att lägga ut dina egna mönster på tex 1 meter tyg för att se exakt hur det blir och se ut. Vår designstudion kan också göra ett färgmatchningsjobb vid behov. Då skickar du in ett fysisk exemplar av färgen du vill ha.
Tips och tricks
- I digitaltryck finns inte färgen vit utan utgörs av färgen på väven du valt. Dessutom finns inte heller metallfärger, men med rätt blandning av färger kan du komma väldigt nära känslan av metallyta speciellt på glansiga tyger som siden och satin.
- Färger ser olika ut på olika material. De klaraste färgerna får du på konstfiber, även tygets vikt har en inverkan på färgerna.
- Tygets färg har också betydelse. Om tyget är naturvitt kommer färgerna att vara något mera dämpade än på optiskt vitt tyg.
- Mörka färger som liknar varandra kan blandas till en färg om de inte har tillräckligt med kontrast speciellt i reaktivt tryck.
- Stora ytor av mörka mättade färger har oftast inte samma visuella inverkan som på bildskärmen. Speciellt på naturfiber kan färgen kännas något ojämn. Om du har stora ytor av mörka färger är det oftast bäst att välja ett konstfiber.
- I pigmenttryck är det svårt att fåt till det svartaste svarta eller det rödaste röda. Om du är ute efter dessa ytterligheter är det bäst att välja dispersions eller den reaktiva metoden (för dessa två metoder gäller färgkoden R 0 B 0 G 0 . Den svartaste färgen i pigment nås med R2 G2 B6.
- Mycket mättade mörka färger som skrivs ut i stora, fasta områden har inte den visuella inverkan de gör på din bildskärm eftersom bläckar tenderar att göra mättade färger lite annorlunda än vad du kan förvänta dig.
- Om din design innehåller delikata detaljer är det bra att jobba med kontrastfärger.