Elobinas Lilla Designskola: Vad är pixlar?

Elobinas Lilla Designskola Del 1

Vad är pixlar?

Bilderna vi jobbar med på Elobina är pixelgrafiska bilder som består av en massa bildpunkter, små kvadratiska rutor som alla består av en färg. Tillsammans bildar dessa rutor en mosaik som blir till en sammanhängande bild. Antalet pixlar per längdenhet är upplösningen på en bild (=PPI, pixels per inch), ju fler pixlar desto högre upplösning eller resolution. Ju fler pixlar du har per per längdenhet desto skarpare blir din bild och då återges också små detaljer bättre.

Ifall du förstorar en bild får du samma mängd pixlar fördelade på en större yta. Ju färre mängd pixlar per längdenhet desto större blir risken för vad man kallar pixelisering, vilket innebär att bilden kan bli suddig och linjer oskarpa eller förvrängda. Här ovan har vi förstorat det gröna paraplyet i bilden.

Bildens fysiska storlek

Om du har en bild som är 300 pixlar bred och 300 pixlar hög, så blir den mindre i fysisk form om du höjer på resolutionen och större om du sänker på resolutionen. Se bilderna nedan. Men det är viktigt att komma ihåg att den digitalt fortfarande är lika stor.

Bilderna ovan är sparade i word för att de ska få en fysisk storlek. I digital form ser de fortfarande lika ut.
Här ser du samma bilder i digital format och då är storleken fortfarande 300×300 oberoende av resolutionen.

Hur vet jag då storleken på min bild?

Då blir förstås frågan hur du ska veta vilken storlek din bild har. Sök upp din bild där du har den sparad på datorn. Högerklicka på bilden och välj Egenskaper, så att du får upp en inforuta där du väljer fliken Information. I Mac heter det get info / få info.

Bästa resolutionen för Elobina

På Elobina anger vi bildens storlek i dpi eftersom det är upplösningen för skrivare och tryckpressar (dots per inch = punkter per tum). Det anger hur många punkter en skrivare är kapabel att rita för att skapa ett 1 tum (2,54cm) långt streck på papperet. På Elobina producerar vi våra textilier i 200 dpi. I papperstryck används vanligtvis minst 300 dpi, men textil är ett mycket mer levande material och har mer struktur, vilket gör att en högre dpi är onödig. Digitalt tygtryck sker i RGB ( i ett senare avsnitt av vår lilla designskola ska vi titta närmare på RGB färger). Hos oss på Elobina använder vi dessutom en färgprofil som heter Adobe RGB.

När du laddar upp en bild på Elobina så konverteras den till 200 dpi om den inte redan är det från början. En bild som är tex 72 dpi (storleken en bild sparas i på din telefon) blir mindre när du laddar upp den på Elobina. Och en bild som är 300 dpi blir följaktligen större när du laddar upp den på Elobina eftersom den också konverteras till 200 dpi.

Här följer några exempel:

1. Denna bild nedan är 300 dpi och är 40 cm bred. Jag tänker att jag ska lägga den på en kudde som är 40×40 cm.

2. När jag laddar upp den på Elobina så konverteras den till 200 dpi och blir då 60 cm bred alltså 1.5 gånger större än orginalet.

3. Här nedan följer ett exempel på en bild med lägre dpi (72), som jag sparat i fysisk storlek på 30 cm

4. När jag laddar upp den på Elobina, så konverteras den till 200 dpi, alltså till att vara 10,8 cm bred

5. En stor bild kan du alltid förminska, men en liten bild med låg resolution blir bara suddigare och suddigare ju mer du förstorar den. Ifall du gör en jättestor väggbonad så gör det inget om motivet är lite suddigt, men på en liten prydnadskudde så syns det tydligt ifall bilden är av låg kvalitet. Små bilder kan du istället repetera i Elobinas digitala verktyg på olika sätt.